Írsko predalo pokladničné poukážky, ich výnosy prudko klesli

13.09.2012 Celý región

Dublin 13. septembra (TASR) - Írsko druhý raz v tomto roku predalo pokladničné poukážky. Ich úročenie kleslo na menej než polovicu. Hlavnou príčinou je optimizmus na trhoch, spôsobený prísľubom Európskej centrálnej banky (ECB), že bude nakupovať dlhopisy krajín zasiahnutých dlhovou krízou. Ďalším pozitívnym faktorom bolo stredajšie (12. 9.) rozhodnutie nemeckého ústavného súdu o trvalom eurovale.

Dublin dnes získal z predaja 3-mesačných pokladničných poukážok 500 miliónov eur. Ich priemerný výnos klesol na 0,7 % z 1,8 % v júli, čo bola prvá aukcia írskeho dlhu po takmer dvoch rokoch. Zvýšil sa aj dopyt, ktorý prevýšil ponuku 3-násobne, pričom na júlovej aukcii to bol 2,8-krát.

Írska agentúra na obsluhu dlhu dúfa, že situácia na trhoch sa upokojila dostatočne na to, aby mohla mesačne emitovať krátkodobé pokladničné poukážky. Dublin sa chce postupne vrátiť aj na trhy s dlhopismi s dlhšou dobou splatnosti a začať sa financovať samostatne cez trh.

Minister financií Michael Noonan privítal výsledky dnešnej aukcie a vyhlásil, že zdôrazňujú zlepšenie hodnotenia Írska trhom.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región